Zilele Europene ale Culturii Evreiești 2021: Dialog

Anul acesta, Zilele Europene ale Culturii Evreiești au loc în 36 de țări, cuprinzând evenimente legate de pluralism și tradiția dialogului în cultura evreiască, de formele dialogului și a împărtășirii experiențelor proprii, respectiv de modalitățile cooperării pentru o conviețuire armonioasă.

Cu ocazia Zilelor Europene ale Culturii Evreiești 2021, care încep în prima duminică din septembrie, Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc (AEPJ) organizează evenimente în întreaga Europă, anul acesta toate fiind legate de tema dialogului, pentru a scoate în evidență diversitatea și bogăția tradițiilor evreiești, respectiv importanța lor în cultura și istoria diferitelor regiuni. Scopul cel mai important al acestor evenimente este acela de a încuraja dialogul și schimburile interculturale și de a promova cunoașterea și respectarea culturii fiecăruia. Vor avea loc conferințe, concerte, spectacole, expoziții, tururi ghidate și alte activități, în aceeași perioadă pe tot continentul.

Dialogul dintre culturi, cea mai veche și cea mai esențială formă de conversație democratică, este un antidot împotriva violenței și urii. Scopul lui este să ne ajute să trăim împreună într-o atmosferă pașnică, într-un mediu multicultural care ne susține, și să simțim că aparținem unei comunități.

Anul acesta, Zilele Europene ale Culturii Evreiești se desfășoară sub egida proiectului european NOA (Rețele Împotriva Antisemitismului), pentru a conștientiza și a onora impactul pozitiv pe care l-au avut evreii asupra comunităților din Europa. Diferite centre culturale, muzee, comunități evreiești și consilii locale își unesc puterile pentru a explora tema dialogului în cadrul acestui festival, care este menit să consolideze rețeaua formată din aproape 400 de instituții din toată Europa. Acestea vor organiza vizite ghidate, expoziții, concerte, proiecții de filme, prelegeri și conferințe.

Instituțiile care participă la eveniment integrează conceptul de dialog în programele lor pentru a-l pune în practică și a-i susține și pe alții să facă la fel: pornind de la experiența pluralismului din tradiția evreiască, se nasc astfel noi forme de dialog și de cooperare pentru o conviețuire armonioasă. Această perspectivă este o invitație pentru a deveni conștienți de bogăția culturală și diversitatea inepuizabilă care ne înconjoară, ele fiind reprezentate de diferitele manifestări ale identității religioase, naționale și etnice, cu scopul de a ajunge la o coexistență nonviolentă și de a discuta aprofundat problemele legate de antisemitism.

Expoziția „Dialog”

Dintre instituțiile participante, în jur de 70 vor prezenta expoziția întitulată Dialog, cu materiale concepute de Biblioteca Națională a Israelului. AEPJ, în calitate de coordonator al evenimentului, oferă training-uri pentru instituțiile participante pentru a asigura implementarea corectă a proiectului, de asemenea, oferă și fonduri pentru realizarea expoziției. Expoziția abordează tema dialogului din cinci perspective diferite: dialogul în interiorul comunităților evreiești, dialogul între generații, dialogul între iudaism și alte religii, dialogul între texte și dialogul dintre cultura evreiască și alte culturi.

Despre AEPJ

Asociația Europeană pentru Promovarea și Conservarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc (AEPJ), ONG creat în 2004, este o rețea de instituții europene, cuprinzând entități publice, fundații private, federații ale comunităților evreiești și ONG-uri, și funcționează ca o platformă de dezvoltare a inițiativelor culturale și a programelor educaționale în situri evreiești europene. Inițiativele rețelei AEPJ acționează ca un canal pentru dialogul intercultural și promovează o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei europene, contribuind la conștientizarea diversității culturale și consolidând identitatea culturală a cetățenilor europeni.

Sub egida organizațională a AEPJ sunt acceptate, promovate, dezvoltate și sprijinite proiecte culturale și patrimoniale evreiești de excepție, unice, din toată Europa. Este o comunitate, o rețea și un punct de întâlnire pentru specialiști care lucrează în domeniul patrimoniului evreiesc. AEPJ ajută organizațiile să-și dezvolte programele, oferă cursuri de formare în domeniul turismului cultural evreiesc și schimburi de bune practici, promovând și dezvoltarea programelor transnaționale.

Având o perspectivă a patrimoniului în acord cu cea a Consiliului Europei, datorită abordării integrate și transdisciplinare a patrimoniului cultural și a diversității, AEPJ promovează valori europene fundamentale precum drepturile omului, diversitatea culturală și dialogul intercultural, propunându-și să aducă patrimoniul evreiesc mai aproape de toți cetățenii europeni, implicându-i astfel în producerea, circulația și conservarea culturii și patrimoniului evreiesc.

Despre NOA

NOA – Rețele împotriva Antisemitismului – propune o abordare inovatoare de rezolvare a problemei antisemitismului emergent în Europa. În parteneriat cu importante rețele evreiești, va evalua politicile statelor membre ale UE în diferite domenii, de la educație la cultură și securitate, pentru a le ajuta să dezvolte planuri de acțiune holistice la nivel național, cu scopul de a aduce în discuție și de a preveni antisemitismul.

Evreii din Europa s-au confruntat cu un val de antisemitism crescut în ultimii zece ani, astfel că importanți parteneri europeni cu specific evreiesc s-au unit pentru a genera un impact pozitiv și sistemic în societățile europene de la bază până la elaborarea unor politici, dezvoltând o serie de instrumente educaționale și de formare pentru comunități, cluburi sportive, școli și autorități publice; campanii în social media; evenimente culturale și „Foi de raport” pentru statele membre pentru a le permite să combată antisemitismul.

Ca un răspuns direct la Declarația Consiliului European adresat statelor membre, în care li se cerea să adopte o strategie holistică în vederea prevenției și combaterii antisemitismului, proiectul NOA oferă un mecanism de sprijinire a statelor membre în procesul de dezvoltare și implementare a planurilor de acțiune națională, punând la dispoziția acestora un set bogat de resurse educaționale socio-culturale care pot contracara valul de atitudini antisemite. Doar printr-o asemenea abordare comună, care combină politica și practica, securitatea și educația, acțiunile transnaționale și naționale, se pot obține rezultate pozitive pentru diminuarea frecvenței și impactului antisemitismului în Europa.

În ebraică, termenul „noa” înseamnă „în mișcare”, și reflectă o mișcare pozitivă care se îndreaptă către o societate în care existența evreilor va înflori, iar antisemitismul va fi redus. În total, partenerii reprezintă 756 de afiliați naționali.

Un hub online de bune practici și resurse, care urmează să fie publicat pe site-ul organizației, va ajuta statele membre să-și implementeze planurile de acțiune. Însoțite de diverse activități sociale, culturale și educaționale realizate în toată Europa, rezultatele proiectului se vor înmulți prin parteneriat și rețele aferente.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654