János Neumann (1903-1957)

Probabil folosești calculatorul zi de zi pentru muncă sau iei parte la activități pentru care sistemele informatice sunt indispensabile. Computerul este prezent în viața noastră, de la cumpărături la știri și mesaje private, de la cercetarea medicală și planificarea economiei la filme și jocuri. Știai că la dezvoltarea informaticii moderne a contribuit semnificativ János Neumann, cunoscut și sub numele de John von Neumann, savant care provenea dintr-o familie de evrei din Marghita?

János Neumann lângă ENIAC, unul dintre primele calculatoare electronice, în 1945. Sursă imagine: Origo

János Neumann s-a născut în 1903, când familia lui se stabilise deja la Budapesta, fiind asimilată cultural și nereligioasă. Ca director de bancă, tatăl său i-a putut oferi lui János cea mai bună educație: a învățat limbi străine, a studiat la un liceu de elită și, încă din adolescență, a cunoscut importanți profesori universitari care i-au descoperit talentul și l-au ajutat să-și dezvolte competențele. A studiat matematica, fizica și chimia la Budapesta, Berlin și Zürich.

Imagine din copilărie. János Neumann a fost remarcat încă de la vârsta de 6 ani pentru talentul în matematică. Sursă imagine: Origo

În 1930, a fost invitat la Universitatea din Princeton, SUA, unde a predat și s-a implicat în cele mai avansate cercetări. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost implicat în dezvoltarea bombei atomice, ceea ce a ridicat pentru el dileme profunde legate de etica științei. De asemenea, împreună cu Oskar Morgenstern, a dezvoltat teoria jocurilor, care se aplică pentru studierea deciziilor luate în economie, politică și conflicte armate.

János Neumann (la dreapta) alături de colegii lui la un institut de cercetare informatică. Sursă imagine: Wikipedia

János Neumann a avut un rol important în dezvoltarea calculatoarelor digitale, prin folosirea sistemului de numerație binar și crearea structurilor de stocare a datelor și programelor, inițiind revoluția informatică din anii 1950-1960. Fără el și colegii lui, lumea noastră ar arăta probabil complet diferit.

Fiica lui János Neumann, Marina, a scris o memorie captivantă despre viața familiei. Sursă imagine: University of Michigan

Orsolya András a absolvit Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj. Din 2012 lucrează ca traducătoare freelancer. Între septembrie 2021 și februarie 2022 a fost asistent muzeu la Muzeon.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654