Fanny Fligelman Brin

Fanny Fligelman Brin (1884-1961) a fost o evreică activistă, cunoscută în special pentru eforturile caritabile și discursurile sale pentru pace. S-a născut la Bârlad și a fost încă o copilă când familia ei a emigrat în SUA, frații ei s-au născut deja acolo. Mama lui Fanny, Tony Friedman, și-a încurajat copiii să învețe, așa că Fanny a obținut o diplomă universitară. Încă din studenție, s-a remarcat pentru talentul în dezbatere și pentru discursurile publice reușite, ceea ce i-a fost de mare folos în cariera de activistă.

Fanny Fligelman Brin (rândul întâi, a doua din dreapta) alături de membrii unei asociații caritabile din cadrul Consiliului Național al Femeilor Evreice, 1930.

În 1906, a început să lucreze ca profesoară de gimnaziu și a participat la întâlnirile unui club feminist. În 1913, s-a căsătorit cu Arthur Brin, cu care s-a stabilit în Minneapolis și a întemeiat o familie. Soțul ei a fost proprietarul înstărit al unei fabrici; având privilegiul stabilității financiare, Fanny a hotărât să-și dedice timpul activismului și actelor de caritate. A devenit membră a organizației National Council of Jewish Women (Consiliul Național al Femeilor Evreice), între 1932 și 1938 fiind chiar președinta acesteia.

Fanny Fligelman cu soțul ei, Arthur Brin.

În timpul crizei economice mondiale, Eleanor Roosevelt a inclus-o într-o comisie pentru evaluarea și soluționarea problemelor sociale. Pe lângă aceste eforturi caritabile, cea mai importantă cauză pentru care a luptat a fost pacea. În 1945, a fost delegată la Conferința ONU pentru Pace din San Francisco. Toată viața a fost convinsă că violența nu este o soluție pentru conflicte și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a evita sacrificiile inutile de pe câmpul de luptă.

Fanny Fligelman Brin (la dreapta) alături de Eleanor Roosevelt, 1936.

Imagine de deschidere: Fanny Brin, Jane Addams, Hannah Solomon și Mrs. Gershon Levi, la Congresul Consiliului Național al Femeilor Evreice, Chicago, 1934.

Sursă informații: Jewish Women’s Archive (jwa.org), Minnesota Historical Society (mnhs.org)

Sursă imagini: Minnesota Historical Society

Orsolya András a absolvit Facultatea de Litere din cadrul UBB Cluj. Din 2012 lucrează ca traducătoare freelancer. Între septembrie 2021 și februarie 2022 a fost asistent muzeu la Muzeon.

Marți ‒ Duminică: 10:00 ‒ 18:00
Luni: Închis

Adulți: 29 lei
Elevi și studenți (până în 26 ani): 19 lei
Persoane peste 65 ani: 15 lei
Card Omnipass: 15 lei
Membri ai comunității evreiești din Cluj: Gratuit

Strada Virgil Fulicea, nr. 3
Cluj-Napoca, România
(+40) 364 100 472
(+40) 364 153 654