David, o poveste despre supraviețuire
David este unul din cei trei ghizi audio al muzeului. Povestea lui de viață este reală și a fost reconstituită pe baza materialelor de arhivă. Astăzi, povestea lui David poate fi ascultată la Muzeon, prin intermediul unui ghid audio interpretat de actori profesioniști.
O secvență din povestea lui David, care poate fi ascultată la muzeu.
Muncitori evrei ai Parfumeriei Rozsa din Cluj, înainte de război. © Arhiva Foto a familiei Lusztig.
Victoria, David și fiul lor, György. © Arhiva Foto a familiei Lusztig.
David Irányi locuia în Cluj și era un om multitalentat. A fost proprietar al firmei de parfumuri Rozsa, cântăreț la opera din Cluj și jucător de fotbal la un club evreiesc din oraș. Era un om integru, și avea o fire sensibilă. În 1935, s-a căsătorit cu Victoria Lusztig, în satul Gilău, și au avut împreună doi copii, György și Robert.
Viața lor s-a schimbat complet în luna mai, 1944. David, împreună cu familia sa, au fost duși la ghetoul din Cluj, în fosta Fabrică de cărămidă din cartierul Iris. La scurt timp, David, Victoria și cei doi copii au fost deportați la Auschwitz. Odată ce au ajuns în lagăr, David a fost trimis la muncă și a primit numărul de identificare A-13613, pe când Victoria și copii lor au fost trimiși direct în camerele de gazare, unde și-au găsit sfârșitul.
Auschwitz, Polonia, © 2014 Hecktic Travels | HeckticTravels.com
În ciuda condițiilor inumane din lagăr, David a reușit să supraviețuiască. A fost eliberat din Auschwitz la sfârșitul războiului, dar s-a întors la Cluj singur. După război, se simțea complet dezumanizat. A trebuit să renunțe numărul de identificare A-13613 și să revină la numele lui, David Irányi, și să învețe să fie om din nou.
Fotografie cu supraviețuitori evrei din Cluj, 1945. © United States Holocaust Memorial Museum, Elly Berkovits Gross.
După o perioadă, David a simțit că trebuie să-și continue viața și s-a recăsătorit, în același an, tot cu o supraviețuitoare. A vrut să se mute împreună cu noua lui soție, Silvia, în casa în care locuia înainte de război, însă au ajuns să locuiască în doar o cameră din fosta sa locuință, fiind nevoiți să împartă casa cu noii proprietari care au ocupat-o după deportările din 1944. După ceva timp, David și Silvia au avut împreună 2 copii și lucrurile au revenit aproape la normal. În ciuda trecutului dureros, viața lor a mers înainte.